Kuracja podagrycznikowa – relacja z warsztatów z Zielską Kolonią

Zdjęcie

Warsztaty zielarskie były doskonałym pomysłem na spędzenie piątkowego popołudnia w naszym muzeum. Dzięki Agnieszce Prymaka z “Zielskiej Kolonii” 12 maja poznaliśmy różne sposoby na wprowadzenie do diety rośliny z naszych przydomowych ogródków – podagrycznika. Mało kto wie, że posiada on właściwości przeciwzapalne, wspomaga trawienie (a więc i odchudzanie), oczyszcza nerki, ma właściwości przeciwnowotworowe, uspokajające.

Najprościej wykonać z niego napar – taka kuracja/picie wywaru z zaparzonej rośliny trwająca około 6 tygodni pomaga na bóle stawów. Przy okazji można także robić okłady (dwa razy na dobę) na bolące miejsca z drobno zblendowanej/posiekanej rośliny. Warsztaty zaczęliśmy od wykonania właśnie naparu i opowieści Agnieszki o tym jak rozpoznać zioło, jakie ma właściwości prozdrowotne. Co ciekawe rośliny tej nie można “przedawkować”, lecz warto też wiedzieć, że ma właściwości moczopędne (nie zaleca się picia naparu przed snem).

Oprócz naparu na około dwugodzinnych warsztatach zrobiliśmy także sól ziołową do doprawiania potraw w naszej kuchni oraz nastawiliśmy ocet podagrycznikowy. Na koniec skosztowaliśmy zrobionego samodzielnie pesto, które najbardziej przypadło wszystkim do gustu.

Dziękujemy za miłą atmosferę i znakomicie spędzone popołudnie wszystkim uczestnikom.

Fot. C. Wiszniewski, E. Wiśniewska:

Skip to content