Jak zrobić herbatę z choinki?

Zdjęcie

W czwartek, 15 grudnia gościliśmy w muzeum zielarkę i pasjonatkę zdrowego żywienia – Agnieszkę Prymaka, autorkę marki Zielska Kolonia (na facebooku). Pomimo wciąż niesprzyjającej aury, warsztaty zielarskie przyciągnęły wyjątkowo dużo osób.

Tematem zajęć była choinka, tylko w nietypowej roli – źródła witamin i zdrowia. Przekształcaliśmy zielone igły sosny i świerku w sól ziołową – przyprawę do potraw, w sól kąpielową, ugotowaliśmy herbatę z dodatkiem rozgrzewającego imbiru, pomarańczy, jabłka na bazie igiełek, a na koniec nastawiliśmy lemoniadę.

Jak zrobić herbatę z choinki? Zrywamy kilka świeżych, młodych gałązek świerku i sosny. Wybieramy zdrowe drzewka i zrywamy gałązki z poziomu niedostępnego zwierzętom. Rozdrabniamy roślinę: pozbywamy się łodyg, zostawiając igiełki i ładne, zdrowe pączki drzewek. Następnie wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą, i od razu gotujemy na wolnym ogniu. Gdy wywar doprowadzimy do wrzenia – gotujemy jeszcze 10-15 min. Do wywaru od razu można dodać nieco świeżego korzenia imbiru, by gotował się razem z igiełkami. Następnie przelewamy napar przez sitko do dzbanka-zaparzacza – dodajemy cynamon, pomarańczę, jabłko. Dosłodzić naszą herbatkę możemy miodem.

Herbatka z igiełek to wspaniałe źródło witaminy C, która o wiele lepiej wchłania się w tej formie niż w aptecznych suplementacjach.

Uwaga! Co do ilości igliwia w wywarze: jeżeli będzie go mniej to herbata wyjdzie łagodniejsza, jeżeli będzie za dużo – może wyjść zbyt gorzka, warto więc nie przesadzać z jego ilością w wywarze. Igliwie można też wyjąć nieco wcześniej z wywaru jeżeli po spróbowaniu czujemy że wywar robi się zbyt gorzki, ale należy go podgotować tak jak w przepisie co najmniej jeszcze 10 min. po zagotowaniu. Smacznego!

Fotorelacja zdjęciowa W. Panow/SOK:

Skip to content